Prijevoz za vlastite potrebe - SSS i licence?

<< < (2/6) > >>

goran20:
da,nazalost nije to jedini takav zakon,covjek se susrece s takvim stvarima svakodnevno.uglavnom,cini se da sad meni ne gine prekvalifikacija.zna li netko koliko to traje i kosta otprilike?

Johnny_IC:
Citat: goran20 - 21. Siječanj 2011., 12:05:45

da,nazalost nije to jedini takav zakon,covjek se susrece s takvim stvarima svakodnevno.uglavnom,cini se da sad meni ne gine prekvalifikacija.zna li netko koliko to traje i kosta otprilike?


Trajanje ti ovisi od ustanove do ustanove a vrlo vjerovatno i cijena, međutim i tvoje dosadašnje obrazovanje ovisi o tome, naime, pitanje je koliko ćeš morati razlikovnih ispita polagati, dok je to u principu minimalno 8-10.

Cijena za prekvalifikaciju za vozača u Buzetu je bila malo prije Nove godine ~ 4.700 kn.

Mirage:
Čekaj dečki ja mislim da vi niste dobro tj jasno napisali ili ja neshvaćam, ali ako nemaš obrt nemaš poduzeće, a imaš kamion on se registrira prijevoz za vlastite potrebe i ne treba nikakva licenca niti škola pa imam kamione godinama nikada niko nije ništa tražio čak i kada je kamion bio na firmi.

Johnny_IC:
Evo Mirage, pošto sam se dobro raspitivao upravo za ovu tematiku krajem prošle godine, složio sam poduži post u kojem sam iznio sve što sam nakon pitanja i pitanja saznao i čega sam se sve dotaknuo. Iako izgleda dosta dugo, sve je vezano jedno na drugo te pročitaj o čemu se ustvari radi, jer je to upravo tebi kao prijevozu za vlastite potrebe važno!

Istina, danas sve i svatko vozi kako hoće u tim raznim prijevozima za vlastite potrebe, međutim ja se nisam htio upuštati u tako nešto pošto ipak nisam zadovoljavao sve što mi je potrebno, a kazne mi se najiskrenije nije dalo plaćati niti sam htio riskirati.

Sve je dobro dok netko ne dobije po glavi, a do onda svi svašta tumače na svoj način...Citat: Mirage - 21. Siječanj 2011., 16:24:00

Čekaj dečki ja mislim da vi niste dobro tj jasno napisali ili ja neshvaćam, ali ako nemaš obrt nemaš poduzeće, a imaš kamion on se registrira prijevoz za vlastite potrebe i ne treba nikakva licenca niti škola pa imam kamione godinama nikada niko nije ništa tražio čak i kada je kamion bio na firmi.


Onda imaš vrlo vjerovatno sreću, naime, ako nemaš obrt niti firmu, tebi inspekcija nije niti mogla doći, međutim može te zaustaviti ova cestovna inspekcija koja te traži upravo sljedeći papir koji će biti opisan u nastavku.

Da bih sve mogao kvalitetnije opisati, krenimo sa SSS... o tome smo već pričali u temi čiji ti je link gore naveden a ja ću ti evo staviti citat, pa pročitaj sljedeće:

Citat: Johnny_IC - 07. Listopad 2010., 09:46:37


Kako bih 100% definirao ovo gore navedeno, kontaktirao sam Srednju školu Buzet, koja je ovlaštena ustanova za obrazovanje za zanimanje vozača ali i za obrazovanje odraslih te mi nisu mogli dati konkretan odgovor na pitanje da li je u prijevozu za vlastite potrebe potrebna srednja stručna sprema u zanimanju vozač, međutim uputili su me na adekvatno Ministarstvo mora, prometa...

Dakle, prema razgovoru s istim zaključeno je
Citat:


02.06.2008. g.

Uvjeti za vozača

Članak 4.

Vozači autobusa i teretnih motornih vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3500 kg, vozači autotaksi vozila, te vozači osobnih automobila (8+1) kojima se obavlja posebni linijski prijevoz, moraju imati srednju stručnu spremu u zanimanju vozač.


 odnosno...
http://teretna-vozila.com/smf/prijevoz-u-hrvatskoj-i-svijetu/nadzor-stupnja-obrazovanja-vozaca/msg83493/#msg83493

Pazi, kao što ti piše i u citatu i kao što sam već naveo, da ne bi ispalo da izmišljam, negdje u jedanaestom mjesecu prošle godine zvao sam nazvao Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH i bez ikakve dileme i bez ikakvog natezanja ili objašnjavanja, sve su se njihove riječi svodile na navedeno citirano te tu priča počinje i završava.

Isto tako, slobodno ih možeš nazvati putem broja na ovom linku http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=405 te provjeriti i dobiti ćeš isti odgovor. Naime, osoba s kojom sam pričao, znala mi je napamet broj NN, članak i godinu izlaska tog Zakona pošto su mi naveli kako ljudi često zovu upravo s tim pitanjem.

Stoga, za bilo kakvo teretno vozilo teže od 3,5 tona, OBVEZNA je SSS za vozača, bez obzira radi li se o javnom prijevozu ili prijevozu za vlastite potrebe! ...istina je da su kasnije napomenuli kako upravo taj Zakon nije baš na mjestu, međutim to je drugi par rukava te se vodimo onime što je trenutno na snazi a a to je upravo ovo gore navedeno!


A sada nastavak priče vezano za licencije za vlastiti prijevoz...

Pročitaj najprije sljedeće:

Citat: Johnny_IC - 05. Listopad 2010., 14:17:00


ZAKON O PRIJEVOZU U CESTOVNOM PROMETU

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/313728.html

Citat:

Prijava prijevoznika za vlastite potrebe

Članak 18.

(1) Pravne ili fizičke osobe koje obavljaju prijevoze za vlastite potrebe na temelju članka 7. stavka 5. točke 3. ovoga Zakona, prije početka obavljanja prijevoza dužne su se prijaviti kod izdavatelja licencije, koji ih upisuje u evidenciju prijevoznika za vlastite potrebe, osim za prijevoz tereta vozilima ili skupom vozila čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg.

(2) Prijevozi iz stavka 1. ovoga članka mogu se obavljati samo na osnovi potvrde o prijavi prijevoza za vlastite potrebe koju izdaje izdavatelj licencije.

(3) Potvrda iz stavka 2. ovoga članka izdaje se na pisani zahtjev pravne ili fizičke osobe koja obavlja prijevoz za vlastite potrebe u kojoj treba navesti: vrstu prijevoza, broj vozila kojima će obavljati prijevoz, podatke o broju prikolica i potvrdu o zaposlenom vozaču za vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3.500 kg.

(4) Prilikom obavljanja prijevoza za vlastite potrebe vozač mora u vozilu imati:

– potvrdu ili izvod potvrde o prijavi prijevoza za vlastite potrebe,

– ugovor ili potvrdu o zaposlenom vozaču,

– teretni list za vozila čija najveća dopuštena masa prelazi 3.500 kg,

– putni list za prijevoz osoba u međunarodnom cestovnom prometu,

– odgovarajuće dozvole.

(5) Vozila kojima se obavljaju prijevozi za vlastite potrebe moraju biti označena i opremljena sukladno propisu iz članka 6. ovoga Zakona.

(6) Na postupak izdavanja izvoda, oduzimanja, promjene i prestanka važenja potvrde iz stavka 2. ovoga članka, na odgo­varajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona koje se odnose na licencije i izvode iz licencija.


...a sada pročitaj još jednom ovo crveno... zanima me da li ti to imaš?

Najvjerovatnije NE!
Naime, tvoj navod kako ti za prijevoz za vlastite potrebe nije potrebna licencija je istinit, međutim treba ti: Potvrda o prijavi prijevoza za vlastite potrebe, koju očigledno nemaš pošto nemaš niti SSS za vozača, a upravo je to uvjet (ili zapošljavanje nekoga tko ima SSS za vozača) za dobivanje ove potvrde.

Stoga, sve je dobro dok te netko ne zaustavi a do onda.... tjeraj kolo dok mačke nema, a kad mačka dođe...  :blush: :blush:

Mirage:
Ovako neke stvari što ti govoriš stoje ali krenimo ovako redom.

1. Evo sati dok su kamioni bili na firmi i dok nisu naplaćao se svakaki kazni, a da ne govorimo o onoj posljeratnoj policiji di na turi Požega Zagreb nisi mogao proći da ne ostaviš 200-500 kn policiju sistem bi bio da se uvijek nešto neđe, a bože moj nisam ni ja uvijek vozio u novom Mercedesu. Ali ovako nešto što se ovdje navodi nije mi niko nikada tražio muke su uvijek bile oko PP aparata uglavnom.

2.Pričaš o inspekciji meni kući mogu doći jedino puhat u mu....(cenzura) nikakva inspekcija

3.Cestovna inspekcija? Misliš na policiju ili zbilja neku inspekcju na cesti kao što kažeš.

4.I dalje mislim da se brkaju neki pojmovi jer uvijek u ono prijevoz za vlastite potrebe poslje piše neke stavke koje se odnose na prijevoz za firme s time mislim da tu postoje neke nejasnoće i terminima.

5. Poslje svega ime nekoliko nelogičnosti čemu onda svrha i institucija vozačke dozvole kada ti treba zanimanje vozača ako voziš samo za sebe, ne za firmu, ne za unutarnji ne za vanjiski transport za vlastite potrebe. Ja sada nemam niti C niti E i da bi htio voziti kamion moram prvo položiti C, a zatim i mjenjati zanimanje pa imam 24 godine i još uvijek se školujem (redovno) i treba mi minimalno god ili god i pol da završim pa onda da idem još jednu školu šta ova država mislim da se školujem do 30-te godine i da poslje opet budem ku*ac samo da bi po zakonu mogao voziti. I onako su moji roditelji za cijenu dosadašnjeg školovanja mogli kupiti novog MAN-a od 45 tisuća € a ne polovnog za 10 € a ne to ulagati u školovanje.

6.Najslađa stvar kod mene od 2 mjeseca če i na drugom kamionu pisati svrha "za pčelarske potrebe" pa onda vjerovatno neću ni po jednom zakonu trebati nikakve licencie idt ine gluposti s kojom mogu obrisati guzicu.


P.S da se nadovežem na ovo oko preškolovavanja

Moj bratić inače po struci frizer prošle god poreko biroa dobio ponudu prekvalifikacije 1500 kn mjesećno mu plačali u 4 mjeseca je pohađao školu za Vozača motornog vozila. Sada je i po struci vozač inače posjeduje kamion itd ali na ovo je išao sasvim slučajno pošto je bilo plaćeno.
Rezime njegovog preškolovavanja pojavljivo se vikendima tu i tamo u ta 4 mjeseca, nema pojma dan danas nakon god dana o čemu su pričali tamo i sada je isti vozač kao što je bio prije god dana bez tog papira glupost.

Slažem se da tko ima tvrtku ili radi za nekoga mora imati takav papira ali za osobne potrebe mislim da su to take debilane da ne mogu vjerovati tj još jedna u nizu debilnih zakona u ovoj državi.


Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica